събота, 19 май 2012 г.

Съботно Просветление чрез Йога?




Или съботен майтап, или по избор - правейки асани и йогийски дихателни техники, ненадейно ме връхлетя нещо интересно, за което никога не се бях сещала преди.

Теоретично знам постулатите, между другото - мъдри, че твоето тяло е твоят храм, или че Вселената е Тялото на Бог, че в момента се намираме във Вдишване на Брама и Т.Н. Но за първи път се запитах: ами ако наистина "каквото горе, това и долу", и ако моето тяло е вселена за някакви непонятни и неизвестни за мен същества - НО СЪЩЕСТВА? Живеещи, дишащи, обичащи, тормозещи се, щастливи, нещастни, красиви, добри, сърдити, щедри, широкоскроени и Т.Н.

Аз винаги ли съм била идеална в грижата си за Вселената на тези същества?

И защо очаквам, че Бог би трябвало да е идеален - ами и Той/Тя може като мен да обича да пуши тютюн, или да пие, да преяжда, да не си доспива, да се тормози сериозно за глупости, генерирайки по този начин гадни вещества, които тровят жителите на съответната планета?

И за първи път някак осезаемо разбрах защо тръбят, че не е добре да изпитваме лоши чувства и емоции - не само, защото тровим земната, наша, атмосфера - а и защото, ако всички ние сме Вселени, така вредим на нашите жители!

Стана ми неприятно - с риск да навредя с това на "жителите си" - помислих: абе, аз в процентно съотношение колко процента съм се чувствала щастлива в досегашния си живот, и колко - нещастна? Как ли е при другите хора? Ами ако и при Бога на Нашата Вселена е същото съотношението? Ако и той примерно е бил 50 на 50 щастлив:нещастен? Как тогава да очаквам, че във Вселената му постоянно ще се случват хубави неща, когато той в половината от времето ни бомбардира с отрова?

Да, нищо ново - пак стигам до всеизвестната максима: промени себе си и така ще промениш света!

Просто не се сдържах да споделя пътя, по който стигнах днес до нея - една обикновена йога-практика...

19.05.2012г. Соня Петрова - Аеиа


6 коментара:

  1. Поздрав, Соня! Да, Бог не е идеален - затова и светът не е съвършен /макар догматиците да обясняват злото с намесата на дявола/...

    ОтговорИзтриване
  2. Мда - да променим себе си,и то с хубаво.
    И аз вярвам,че това работи :)
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави, Кайти! Сега, следземетръсно, ми е малко особено... Но се чувствам още по-щастлива! :)

      Изтриване
  3. Здравей, много хубаво си го казала, йога е силна духовна практика и ни приканва да станем по-осъзнати в мислите и действията си.
    Бих искала да те поканя на Айенгар йога :) Ако имаш желание разгледай http://insightyogastudio.com
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Меган! Благодаря ти за тази насока! Разгледах сайта, интересна звучи тази йога. Желая ви успех с нея! Аз съм малко индивидуалистче и си падам по самотните занимания, може би няма да се впиша адекватно в група - никога не съм посещавала, не ми идва отвътре някак...:)

      Изтриване