понеделник, 14 май 2012 г.

Глупците са инструменти на Ума




Парадоксите на Зенон, дзен-будистките коани и някои други подобни са похвати за предизвикване на засечка в дейността на ума, главоблъсканица. Колчем това се случи, се включва интуицията, която винаги е по-тиха, не е така властна като цар Ум и сякаш е доста по-скромна. Тя, може би, е аристократ по рождение. Интелигентен, учен, надвил себе си аристократ. И стар, доста стар. А Умът е млад доскорошен парий, и той интелигентен, но нещо като новобогаташ - завзел наскоро "властта" и не даващ на другите и дума да продумат, ако тя не съвпада с неговите "виждания". А той е и сляп на всичкото отгоре...

Пък и глух. И осезание му липсва. И вкус. И "шесто чувство"... За седмо, осмо, девето и тринадесето - не говорим.

Умът е измислил езика. И по този начин е "бетонирал" трона си почти дефинитивно - поне привидно, де... Всички хора още от раждането си са в постоянна езикова среда - и в един момент започват да мислят, че оттатък езика няма нищо друго. И препострояват целия си свят с езиковите средства - зад които стои Умът... Трудно можеш да възприемеш повечето аспекти на Реалността, без да ползваш в процеса на възприятие езика - достатъчно е да знаеш дори и само един език... А това не гарантира нито постигане на някаква Истина, нито Цялостност...

Все пак, Умът е дал възможност на Езика да се опита да се измъкне от неговото робство - също както и хората, създавайки изкуствен интелект, дори без да съзнават, са му дали вратички, през които той може да излезе на Свобода, да види Света и да стане независим от създателя си. Как става това при езика? Посредством формулираните главоблъсканици, споменати в началото.

Вземаш една пръчка и я чупиш на две половини. После на още две. И още, и още. И ще си я чупиш до безкрай, и тя няма да свърши никога - защото, ако свърши, то това значи, че едно от парчетата няма среда и не може да се раздели на две... Стрелата, която лети нанякъде - първо изминава половината от пътя, после половината на половината, после половината на половината на половината - и накрая се оказва, че не е възможно да се движи и придвижва изобщо, защото винаги й остава за преодоляване едната половина. И Умът изключва - изглежда му логично това парадоксално твърдение, а в същото време знае (откъде ли е толкова сигурен?), че една стрела може да се движи и да стига до определена цел.

Изключи ли се Умът, човек може да чуе Интуицията си. Да я схване, възприеме, види, усети и, включвайки пак Ума, но вече на друго ниво - и разбере.

Излиза, че Умът е много подобен на парите. Както се казва - те са добър слуга, но лош господар. Така е и с разжалвания цар Ум. Стига да се разжалва, де. А Той, както казахме, не дава лесно Властта.

Да бъдеш Творец на Реалности - може би това се постига именно посредством предоставяне на първенството на Интуицията и включването на Ума като неин активно действащ подчинен. Както при осъзнатите сънища - когато знаеш, че сънуваш, Реалността става изцяло подчинена и зависима от твоето Желание и Воля.

Именно там е разковничето, казват, да знаеш, че сънуваш. А цар Ум никога не допуска такъв тип знание, докато е на власт...

14.05.2012г. Соня Петрова - Аеиа


4 коментара:

  1. Глупците са инструменти на Ума поради един много прост механизъм - глупците са страхливци! И като такива искат в нещо да се вкопчат - в ума си и неговите тези, концепции, идеологии - било то религиозни, политически, финансови.
    Страхливците имат нужда от ума си, за да могат да се окопаят в него и по този начин да си въобразят, че са в сигурност и гарантирана защита.
    Горките!:) - ако знаят само колко лъжлив е умът и колко ограничено повърхностен!
    Умът е просто един биологически механизъм - био компютър. И само каквото си програмирал в него, като информация отвън, от другите, от учители, родители, свещеници, медии, политици, само това и ще виждаш проектирано навсякъде пред очите си. Умът е воалът на внушенията, предразсъдъците и обусловеностите, метнат върху очите ти. И този воал не ти позволява да видиш истината.
    Но който трябва, знае какъв илюзионист е Умът. И колко много ти си склонен да се отъждествяваш със собствения си ум. Особено, ако постоянно увеличават страха ти и те карат по този начин още по-здарво да се вкопчиш в ума си и неговата обусловяемост.
    за да не можеш да видиш, че Съществуванието е Любов!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Алийа! Така е, много ми хареса "Съществуванието е Любов"!

      Изтриване
  2. http://www.cphpvb.net/history/6490-approies/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всъщност постингът ми не е написан с цел да обясня апориите :) Споменавам ги само като средство за постигане на спиране на ума - също като коаните. Изчетох статията - хареса ми, особено това накрая, когато намесва квантовата теория, суперструнната и т.н. - и според мен в тях се крие разгадаването на тези загадки. За другите обяснения обаче - не съм убедена, че са отговори... :)

      Изтриване