неделя, 13 май 2012 г.

Аз съм Вуду-тетка :)




Преди малко, шофирайки по Цариградско шосе, най-неочаквано ми се наложи да "оправя" един идиот-шофьор. :)

Разбира се, това иначе не е смешно. Твърде опасно е - и за живота, и за "повече от останалото", но понякога няма как просто...

Та, пътувам си аз в крайна лява, почти спазвайки ограничението от 80 км/ч - бях с 82 или 83. Шосето се ширнало празно - все пак, рано-рано в неделя няма много коли и хора. И по едно време зад мен се лепва някакъв бял бус. Наоколо - повтарям - празно.

Започва да ми светка - да се дръпна. Аз не искам да забързвам, тъй като има камери и изобщо - снимали са ме вече и спазвам Правилата. Не искам обаче и да дам встрани - коли няма никакви, да ме изпреварва, щом толкова бърза!

Ама батьото светка ли, светка и настоява аз да му дам път. Случвало ми се е и друг път, но, ако не се дръпна, просто ме изпреварват и си продължават. Виждала съм как някой тенденциозно изпреварва друг и набива пред него спирачки. На мен обаче не ми се беше случвало това.

Е, днес се случи. Тъповатият бяло-бусаджия - забравих да спомена, че караше бял бус, от типа на маршрутките, но страничното му огледало липсваше и затова всъщност не можех да го видя, когато застана пред мене - та бусаджията ме изпревари и, както очаквах, понаби спирачки пред мене - докато стигнахме някъде към 60 км/ч. Аз, разбира се, очаквах да направи така и бях намалила предварително...:) Известно време карах зад него, хилейки се и тактувайки по песента, която слушах в момента. Даже му махах, но мисля, че той не ме виждаше - нали беше без огледала всякакви, а буса беше от безпрозоречните.

Карайки така и нарочно неизпреварвайки го, надойдоха около нас други коли - понеже карахме с 60 в крайна лява - хората, разбира се, ни изпреварваха - тези, които бяха зад мене.

В един момент реших да го изпреваря. И този, явно виждайки назад, макар аз да не знам как, леко се ръгна в моето платно. Не ме насмете, защото и това го очаквах, но нарочно му натиснах як клаксон. Мислех, че ще продължи да се прави на идиот, и вече се подготвях за нови действия, а и за сигнализиране на полицията, когато ненадейно идиотът сви в аварийното - и пусна аварийни... Излезе и се засуети около буса. Явно стана някаква повреда... После го изгубих от поглед...

Така и не разбрах как се случи това, и дали наистина се развали, или стана нещо друго...

Пожелах си да се е счупил наистина и да си направи извод друг път да не се закача с безпомощни жени на пътя...

Почувствах се като Пипи Дългото чорапче, когато дава да се разберат на агресивните хулигани, нападащи дами...:)

Всъщност, няма значение какво е станало. Дано "шофьорите" като този стават все по-малко и по-малко, докато съвсем изчезнат!




12 коментара:

  1. Хм,безпомощна жена на пътя викаш.
    Май не е точно така :)))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И Слава Богу! :))) Но можех да бъда - и тогава не ми се мисли какво щеше да стане, пу-пу!

      Изтриване
  2. :)) хах, приложна магия, Соня

    ОтговорИзтриване
  3. Аман от комплексирани нещастници по пътищата! Сегашната ми колица е слабичка, ама като карах SAAB turbo много обичах да си играя с такива.
    May the Angel be with You! Винаги:*)

    ОтговорИзтриване
  4. За съжаление в такава ситуация е най-добре човек да се сниши. Аз не винаги го мога. И веднъж щях да си пострадам, за радост се отървах само с "щях". Няма да влизам в подробности. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Любо - съгласна съм напълно с това за снишаването и повечето хора го правят - по-добре да игнорираш такива и да им дадеш път, отколкото да стане беля, не дай си Боже! Радвам се, че и при теб се е разминало, пу-пу!
      Поздрави! :)

      Изтриване
  5. Карай шафиоре…
    Попаднах на този пост на Соня и реших да споделя поредната изцепка на малоумно говедо, мислещо си, че баща му е собственик на пътя.

    Тия дни си се прибирам и на шосе с две ленти си карам в лявата, защото ми предстои ляв завой. А и да не преча на включващите се от кръстовище в дясно.
    В един момент някакъв умствено-ощетен тип с благоевградски номер ми залепва на задния капак и започва една цветомузика. Присветвания, клаксони…

    Аз естествено не се дръпнах в дясната, защото:

    1) не виждам, как мога да преча на говедото, при положение, че се движех с… ммм, е да го кажем с 50 лева над разрешената скорост. Просто бях пуснал колата по инерция и тя ускори по нанадолнището, а и с „джигита“ на задния ми капак не смеех да намаля.

    2) Четете закона бе, ей! Научете го тоя правилник! Да не съм голословен:

    Отиваме на официалния сайт, дето се публикуват законите и да видим, какво гласи интересуващият ни закон:

    Раздел III.
    Разположение на нерелсовите пътни превозни средства върху пътя

    Чл. 15. (1) На пътя водачът на пътно превозно средство се движи възможно най-вдясно по платното за движение, а когато пътните ленти са очертани с пътна маркировка, използва най-дясната свободна лента.
    (2) Разпоредбите на ал. 1 не се прилагат и водачът на моторно превозно средство може да използва за движение най-удобната за него пътна лента в следните случаи:
    ….
    2. (изм. – ДВ, бр. 51 от 2007 г., изм. – ДВ, бр. 54 от 2010 г.) в населените места, на пътно платно с две и повече пътни ленти за движение в една посока, обозначени с пътна маркировка или пътен знак, по които е разрешено движението на пътни превозни средства със скорост не по-голяма от 80 km/h;
    …..

    Да преведа на по-човешки – в населено място и извън населено, където скоростта е ограничена до 80км/ч такова понятие като „бърза лента“ няма. Шофьорите могат да си карат в лентата, която им е най-удобна.
    (Е, разбра се това не значи да караш с 30 в лява лента, въпреки че законът не го забранява. Ако ти се налага да караш с 30, най-добре да се отстраниш най-бързо от пътя и да си решиш проблема).

    Така че драги ми „музиканти“, „илюминатори“ и тем подобни умствени инвалиди, имайте предвид, че за такова поведение в повечето европейски страни освен глоба, ще се разделите и с книжката си за няколко месеца.

    Как продължи историята – говедото доста дълго присветка и с свири, накрая не изпревари от дясно, както правят повечето бързаци, а изчака да се появи насрещно движение и изпревари в насрещното пред идваща кола… Ама имало двойна непрекъсната линия… те тия работи не са за нас. После на светофара бяхме кола до кола. Оня кой знае защо беше минал в дясната лента, след като ми вдигна кръвното и изправи на нокти хората от насрещното движение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет и много ти благодаря за този коментар! Прекрасно илюстрира подобни случаи и какво става, когато се случват! И, наистина, Законът трябва да се знае и прилага, но повечето "мъдреци-шАфьори" хич и не са го чували...

      Изтриване